VC 4i Cordless yellow tile app 02 CI15 300 dpi

Hoe reinig je op een effectieve manier jouw tegelvloer?

Tegenvloeren zijn  erg populair om als vloer te nemen omdat ze slijtvast en makkelijk  te onderhouden zijn. Je hebt tegels in veel verschillende designs en materialen. Daarom is het belangrijk om te weten uit werk soort materiaal de tegel is gemaakt om zorgvuldig te kunnen reinigen. 

Welke soort vloertegel heb ik?

Voor een effectieve reiniging van jouw vloer is het belangrijk om te weten van welk materiaal jouw tegels gemaakt zijn. De meest voorkomende soorten zijn keramische tegels zoals verglaasde, porcellanato en terracotta. 

Verglaasde vloertegels

Verglaasde of geglazuurde tegels zijn keramische tegels die voorzien zijn van een glasachtige toplaag.  Je kan ze herkennen doordat de zijkant en de toplaag vaak een iets andere kleur hebben.  Dit soort tegen is makkelijk schoon te maken dankzij hun gladde oppervlak. Ze hebben ook geen speciale zorg nodig. 

Keramische tegels

Keramische tegels worden dankzij de robuustheid en uitstraling steeds vaker door de hele woning geplaatst.  Je kan kiezen uit verschillende designs en afwerkingen zoals zijdeglans, gepolijst, hoogglans met structuur of met print. Doordat deze tegels een poriënachtig oppervlak hebben reinig je ze best met microvezeldoekjes omdat ze goed doordringen tot in de kleinste oneffenheden van de tegel. Het is ook belangrijk om ze een keer in de lengte en een keer in de breedte te reinigen voor een goed resultaat. 

Natuur-en kunststenen tegels

Natuursteen is bijvoorbeeld graniet, marmer, Jura of leisteen. Kunststeen zijn materialen die gemaakt zijn met granulaten zoals zand en kiezelstenen. Voorbeelden van kunststenen zijn granieto, uitgewassen beton of agglo-marmer. Minerale vervuilingen zoals roest, kalk en cementresten reinig je het best met zuurhoudende middelen (pH-waarde <7) of huishoudmiddeltjes zoals azijn of citroenzuur. Let op met bepaalde stenen en middelen omdat sommige natuurstenen niet zuurbestendig zijn. 

Vloertegels reinigen in twee stappen

De bekendste en meest voorkomende manier om een vloer te reinigen is de combinatie van stofzuigen en nat dweilen. 

  1. Ruim het losse vuil zoals stof en haar op met een stofzuiger of een robotstofzuiger. Voor hardnekkiger vuil buiten of in een sterk vervuilde ruimte zoals een garage is een multifunctionele allesreiniger ideaal. 
  2. Neem vervolgens de vloer op met een mop of een dweil. Best wring je de mop regelmatig uit met een wringer zodat direct contact met het vuil wordt vermeden. Begin eerst met de randen van de kamer en werk dan in gelijke banen naar de deur toe. 

71,18 Incl btw

Bekijk

Er zijn ook een paar nadelen verbonden aan deze handmatige methode. Hardnekkig vuil moet met extra middelen worden verwijderd, vooral opgedroogde vlekken in de keuken gaan niet van de eerste keer weg. De meeste vloermoppen geven relatief veel water af, waardoor de vloer best lang moet drogen. 

Een grauwsluier van tegels verwijderen

Bij het reinigen van jouw vloer moet je erop letten dat je dit niet verkeerd gaat doen omdat er een grauwsluier kan ontstaan. Dit zijn opgehoopte laagjes vuil en reinigingsmiddelen die na een loop van tijd voor een onaantrekkelijk uiterlijk kan zorgen. Je kan een grauwsluier verwijderen door eerst enkel met warm water te reinigen. Als er schuim ontstaat dan beginnen de oude reinigingsmiddelen op te lossen. Blijf dit herhalen tot er geen schuim meer kan ontstaan. Een goed alternatief voor deze methode is het gebruik van melamine schuimsponzen of wondersponzen. 

Kalkaanslag op je tegels verwijderen

Kalkaanslag kan zich in de badkamer vormen, maar ook in de vorm van witte aanslag op jouw tegenvloeren. Dit zie je snel op donkere vloeren of vloeren waar er veel op wordt gewandeld met schoenen. Het gaat er vettig uit zien. Je kan kalkaanslag aanpakken met zuurhoudende sanitairreinigers of huismiddeltjes zoals azijn en citroenzuur. Hoe doe je dit dan?

  1. Neem de vloer op met schoon water. 
  2. Breng de reiniger, verdund met water, aan met een schrobber met een schrobber of een mop. 
  3. Laat de reiniger ongeveer 5 minuten inwerken
  4. Werk verder af met het product en maak daarna nog eens goed schoon met water

Vergeet niet om regelmatig jouw water te verversen om al het vuil zeker weg te hebben. 

Optimale hygiëne met een stoomreiniger

Een stoomreiniger is een uitstekend alternatief voor het reinigen met een dweil. De hete stoom die vrijkomt, is bijzonder hygiënisch omdat de hoge temperaturen 99,99% van alle bacteriën en virussen doden. Hardnekkig vuil en vet worden gemakkelijk opgelost, waardoor deze reiniger ideaal is voor gebruik in de keuken. Stoomreinigers zijn ook een goede keuze voor mensen met allergieën of gezinnen met kleine kinderen, omdat er geen contact is met agressieve schoonmaakmiddelen. Tijdens het verdampingsproces demineraliseert het water, waardoor er geen kalkresten of strepen achterblijven. Dankzij de warmte droogt de vloer snel, waardoor deze snel weer beloopbaar is.

Om tegelvloeren te reinigen gebruik je het vloermondstuk met een microvezeldoek om de vloer zo proper mogelijk te krijgen. Het vuil wordt opgenomen door het doek dus het is belangrijk om deze op tijd te vervangen voor een effectieve reiniging. 

Snel en grondig reinigen met de Floor Cleaner

Vloertegels worden bijzonder snel en grondig gereinigd met een elektrische Floor Cleaner. De reinigingsrollen verwijderen moeiteloos zelfs het hardnekkigste vuil. Het vuile water wordt opgevangen in een aparte tank, zodat je altijd met schoon water werkt. Voor het beste resultaat gebruik je een speciaal afgestemd reinigingsmiddel dat geschikt is voor tegels, steen en natuursteen.

Het effectief reinigen van je vloer begint bij het identificeren van het type vloertegel. Of je nu verglaasde tegels, keramische tegels, of natuurstenen tegels hebt, elke soort vereist specifieke zorg en reinigingstechnieken. Van het gebruik van natuurlijke huismiddeltjes zoals azijn en bakpoeder tot de inzet van stoomreinigers en elektrische Floor Cleaners, deze gids helpt je de beste methode te kiezen voor een sprankelend schone vloer.